Officiel udmelding i forhold til sagen om Lars Løkke Rasmussens billede med en kongepython

Logo Nordisk Herpetologisk Forening

Kære medlemmer. 

I kølvandet på sidste uges hændelse, hvor tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen blev kritiseret af World Animal Protection for at poste billeder med et vildt dyr kom vi med følgende udtalelse til BT og journalisten bag artiklen samme dag artiklen blev udgivet – 2. okt. 2020.

Hele artiklen kan læses her: 

https://www.bt.dk/samfund/haard-kritik-af-lars-loekke-efter-billede-paa-sociale-medier

“Hej Jeppe
 
Vi har med noget undren, læst artiklen af i dag, omkring Lars Løkkes billede med en kvælerslange
 
Her får WAP en del taletid – og desværre får i derved gengivet en masse usaglig viden om hold af vilde dyr – og af slanger i særdeleshed.
 
Slangen på billedet er en kongepython. Disse holdes og opdrættes i stor stil, af private hobbyfolk – og dyret på billedet har med næsten 100% garanti ALDRIG været i naturen. Det er en art der trives ualmindeligt godt i terrariehold og opdrættes i tusindvis hvert eneste år. Der er dermed på ingen måde tale om overlast.
 
Denne art kan på INGEN måde være farlig for mennesker – de er alt for små, til at være fysisk farlige – at de skulle smitte med Salmonella, er en and, som WAP i så fald gerne må påvise med blot et dokumenteret tilfælde (at krybdyr skulle smitte med Salmonella, skyldes nogle gamle historier, om små børn i USA der puttede babyskildpadder i munden).
 
Krybdyr KAN bære Salmonella, ligesom mange andre dyr kan – men derfra til at blive smittet, kræver altså noget lemfældig omgang med dyret. Så vidt vides er INGEN i Danmark nogensinde konstateret smittet af Salmonella via krybdyr. Der bygges her på en frygt i kølvandet på COVID-19, hvor slanger også til at starte med blev klandret for at være årsagen.
 
WAP’s undersøgelse om dødstallet på vildtfangne dyr, har dermed intet med Lars Løkkes billede at gøre, og er derudover baseret på deres egne formodninger. Det er korrekt at en del dyr der importeres fra naturen dør, men det skyldes helt andre årsager end lidelse over at være taget ud af deres naturlige element. Det er derfor noget udokumenteret vrøvl, når Stephanie Kruse Klausen udtaler at de stresses og ikke egner sig til hold i fangeskab. Der opdrættes enorme mængder af terrariedyr både herhjemme og i udlandet, hvert eneste år – og for langt de fleste arter er vi ganske selvforsynende og har ikke brug for dyr fra naturen.
 
Hun fejler derudover i sin vurdering af dyret, hvilket igen bevidner manglende indsigt. Arten er en kongepython og denne bliver IKKE flere meter lang. Den bliver maximalt 150 cm og kan ikke gøre skade på andet end rotter og mus.
Der bliver stadig importeret dyr fra naturen – det kan man sagtens have en mening om, men her bliver pærer og bananer altså blandet sammen.
Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker yderligere information til artiklen
 
På vegne af Nordisk Herpetologisk Forening”
 
Vi håber på, at de vil vende tilbage med et svar til os. 
 
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *